Pukovnik oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Enes Jahić, aktuelni vojni ataše te zemlje u Holandiji, uhapšen je juče pod sumnjom da je umešan u ratne zločine počinjene nad srpskim civilima na području Konjica 1992. godine.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je lokalnim medijima da je Jahić priveden na saslušanje nakon što je ranije tokom dana uhapšen na graničnom prelazu pri ulasku u BiH.

– Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji je priveden po zahtevu Tužiteljstva BiH, postupajući tužitelj Posebnog odela za ratne zločine, uputiće prema Sudu BiH, predlog za određivanje mera zabrane za osumnjičenog Enesa Jahića –  saopšteno je iz Tužilaštva BiH, a preneo je blic.rs.

Mere zabrane koje će biti predložene, odnosiće se na zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, kao i zabranu sastajanja sa svedocima i osumnjičenima u predmetu.

Tužilaštvo BiH provodi opsežnu istragu koja se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti, počinjene na području Konjica, 1992. godine.

Mediji prenose da je Jahić obuhvaćen istragom o zločinu koji su počinili pripadnici Armije BiH i policije iz Konjica u maju 1992. u selu Bradina, pri čemu je ubijeno nekoliko desetina civila, a celo stanovništvo srpske nacionalnosti proterano, kuće su im zapaljene kao i mesna pravoslavna crkva.

U napadu na to selo streljana su u dvojica dečaka stara pet i šest godina. Jahić je tada bio komandir specijalne jedinice konjičke policije.

Zbog istog zločina, prošle sedmice je uhapšeno 13 bivših pripadnika tzv. Armije BiH i civilne policije.

Inače, Jahić je 2014. odlikovan američkim Ordenom za zasluge u zajedničkoj službi za, kako se navodi, učestvovanje u programu razmene u štabu CENTCOM američkih oružanih snaga u Tampi, Florida, gde je dve godine radio na poslovima strateškog planiranja i vojne analize.

Ranije su pripadnici Federalne uprave policije BiH uhapsili pet osoba na području opština Bihać i Cazin zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu generala HVO-a Vlade Šantića, 9. marta 1995. godine.