Ukrajinci koji sramno gube rat u Donbasu svaki čas tvrde da su proizveli neko čudo-oružje sa kojim će ne samo likvidirati Donjecku i Lugansku Republiku, nego i „stići do Moskve“.

Poslednji „biser“ tog tipa lansiralo je samo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Sa ponosom je objavilo da je za vreme „tajnih vežbi“, izvedenih u poslednje vreme, razradilo i uvežbalo taktiku napada na brodove ruske Crnomorske ratne flote „Vučji čopor“ s raketnim čamcima koji u grupi – sa više strana istovremeno – napadaju veliki brod.

Neki u Kijevu su te svoje borbene čamce nazvali „Flotom komaraca“ protiv kojih će ruska Crnomorska flota navodno biti – bespomoćna. A dalje su krenule fantazije: Krim i Donbas se vraćaju pod vlast Kijeva, Rusija gubi rat protiv Ukrajine i čak se – raspada.

Rusi su im, međutim, ove snove već raspršili… A njihova Crnomorska ratna flota im je pritom pokazala samo mali deo „očigledne kontra igre“.

Bilo je dovoljno da podigne u vazduh samo dva svoja lovca Su-24MR.

Jer, oni su – u rutinskom izviđačkom letu – u Crnom moru otkrili odred manjih brodova koji je „glumio“ ukrajinske raketne čamce. I za kratko vreme ih – izvodeći samozaštitne antraketne manevre u vazduhu – izbombardovali.

Oba aviona su koristila samo bombe, a ruska avijacija već veoma uspešno koristi protivbrodske rakete H-35 koje su se veoma dobro pokazale za vreme ratnih dejstava u Siriji.

Protiv njih ukrajinske raketne čamce ne bi spasile ni male dimenzije ni sposobnost brzog menjanja pravca.

H-35 je visokoprecizna raketa velikog dometa, a pritom teško uočljiva. Protiv njih ni ozbiljno naoružani brodovi solidnih ratnih mornarica nemaju baš pravu i sigurnu odbranu.

Povrh svega, Ukrajina i nema prave male raketne brodove, koji zaista mogu biti veoma opasni, a ni velike raketne čamce.

Njeni čamci su, po pravilu, naoružani topovima malog kalibra i mitraljezima. Nemaju sopstvenu PVO, pa su protiv savremenih borbenih aviona praktično bespomoćni.

Moskovski vojni ekspert – potpredsednik Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov – o mogućnostima i šansama ukrajinske „Flote moskita“ rekao je:

„Ukrajinski borbeni čamci uopšte nisu predviđeni za borbu protiv ratnih brodova već za podršku jedinicama u priobalskoj zoni. Naravno, mogu i oni, u slučaju iznenadnog napada, pričiniti neku štetu. Raketni čamci dejstvuju iznenadno – napadaju i beže pre nego što stignu da se pojave lovci. S obzirom na sve, verujem da će se ukrajinski borbeni čamci maskirati da izgledaju kao civilni brodići i pokušavati da se što više približe i napadnu. Zato moraju da budu na oprezu i naši brodovi koji čuvaju gasno podvodno polje Bojko“.

Poslanik Državne Dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik uveren je da ukrajinski „Vučji čopor“ nema nikakve šanse:

„Mogu njihovi čamci i napasti neki brod, ali će se za 10-15 minuta pojaviti Su-30 koji sa nekoliko desetina kilometara nepogrešivo pogađaju i najmanji čamac“.

Ukrajinska Ratna mornarica nominalno ima oko 50 brodova i čamaca.

Najveći su fregata „Getman Sagajdačni“, korveta „Vinica“ i srednji desantni brod „Jurij Olefirenko“.

U suštini, Ukrajina ima samo dva raketna čamca, a potpuno je nejasno u kakvom su stanju. Pogotovo njihove rakete koje su proizvedene u Rusiji.

Svi ostali su naoružani topovima, pa su im šanse da se približe ruskim ratnim brodovima male, a mnogo veće – da budu otkriveni dok još njihovi topovi ne mogu da „dobace“ do željenog cilja, sa velikom verovatnoćom da sami budu uništeni na priličnoj udaljenosti.

Sivkov opominje da se ruski lovci – u slučaju iznenadnog napada ukrajinskih čamaca – ne mogu uključiti u borbu za samo 10-15 minuta, da im treba dva do tri puta više vremena. On, međutim, naglašava da ruskim patrolnim brodovima poput „Pitljivog“ pomoć aviona nije ni potrebna.

Taj brod ima, pored ostalog naoružanja, top kalibra 100 milimetara koji će ukrajinske čamce uništavati „kao na strelištu“.

Povrh svega, ukrajinski raketni čamci suočiće se u Crnom moru sa ruskim malim raketnim brodovima koji su naoružani i visokopreciznim krstarećim raketama „Kalibar“. Jedan od njih – „Višnjij Voloček“ – upravo prolazi poslednja testiranja…