Rukom ispisana poruka koju je ostavio Fidel Kastro Diaz-Balart (68), najstariji od dece Fidela Kastra, izgleda da potvrđuje dugodišnju glasinu na Kubi da je Fidel Kastro napravio Džastina Trudoa nakon javnog sastanka sa Margaret Trudo 1970. godine.

“Kastro Diaz-Balart, kog je pregledala grupa doktora zbog višemesečnog stanja duboke depresije, jutros je počinio samoubistvo,“ izvestio je internet sajt Cubadebate.

Smrt vladinog nuklearnog naučnika visokog profila, takođe poznatog i kao “Fidelito,“ ili Mali Fidel, jer je mnogo ličio na svog oca, zapanjila je naciju, međutim, njegova “eksplozivna“ poruka o samoubistvu je ta koja je pokrenula priče u Havani.

Usled širokog spektra pritužbi, poruka sugeriše da je Fidelito bio ljut na svog pokojnog oca, revolucionarnog kubanskog diktatora. Fidelito je napisao da ga je njegov otac, Fidel Kastro, “uvek nepovoljno upoređivao sa Džastinom“ i “odbacivao moja dostignuća u poređenju sa njegovim uspehom u Kanadi.“

“Ali šta sam ja mogao da radim? Ja sam Kubanac. Moj brat je Kanađanin. Da je on rođen i odgajan na Kubi, zauvek bi živeo u senci našeg oca kao i ja.“

Iako je Džastin Trudo poznat kao sin kanadskog bivšeg liberalnog premijera Pjera Trudoa, uporedne slike Pjera, Džastina i Fidela sugerišu da možda i ima nečega u kubanskim tvrdnjama.

Povratak na Kubu sa tek rođenim Džastinom

Ostavljajući po strani snažnu fizičku sličnost, kubanske glasine su podržane i istorijskom činjenicom.

Iako je mesto rođenja Džastina Trudoa, Otava u Kanadi možda daleko od Havane, njegova majka Margaret Trudo je posetila Kubu devet meseci pre nego što je Džastin rođen, a tu su i fotografije njenog druženja sa Fidelom Kastrom.

Kako prenosi kanadski list The Globe And Mail, Pjer Trudo i njegova supruga Margaret su otputovali u Havanu i postali bliski prijatelji sa kubanskim predsednikom.

“Putevi Pjera Trudoa i Fidela Kastra su se po prvi put ukrstili 1970. godine,“ prenosi Globe, pre nego što su objasnili da su se Trudoovi divno proveli na karipskom ostrvu koje je “izrodilo prijateljstvo između veoma liberalnog Pjera Trudoa i marksističkog revolucionara Fidela Kastra.“

Šta se desilo u Havani 1970. godine, devet meseci pre nego što je Džastin Trudo rođen?

Pre nego što je šokirala Kanadu tim što se udala za aktuelnog premijera Kanade, Margaret je 1970-ih godina bila poznata po svom promiskuitetnom ponašanju.

Poznata kao devojka sa postera za pokret “dece cveća“ početkom 1970-ih godina, ona je prigrlila seksualnu revoluciju i prezirala je tradicionalne bračne zavete kao arhaične, uništavajući umetničko delo koje je visilo na Pjerovom zidu jer je slavilo “razlog iznad strasti.“

Zavisnica od droge, što je sama priznala, Margaret je krijumčarila drogu u prtljagu svog supruga dok je putovala, i dolazila u Studio 54 oskudno odevena. Njene nage fotografije se i dalje naširoko objavljuju po internetu.

Margaret Trudo ima obrazac kada su u pitanju seksualni skandali sa moćnim i muškarcima visokog profila.

Opisujući aferu sa Tedom Kenedijem iz 1974. godine, Margaret Trudo je u svojim memoarima pisala o trenutku kada je upoznala američkog senatora na državnoj večeri u Njujorku:

“Te večeri, osećala sam takvu privlačnost ka njemu da nismo mogli čak ni stajati na par metara jedno od drugog. Pjeru nije bilo zabavno.“

Da li je Pjer imao retrospekciju onoga što se dogodilo u Havani četiri godine ranije?

Margaret je zatim prešla na gitaristu Rolling Stones-a Ronija Vuda, a zatim i Mik Džegera, pobegavši u Njujork sa frontmenom Stones-a 1977. godine.

Taj skandal je signalizirao kraj njenog burnog braka sa Pjerom Trudoom. Liberalni političar se borio sa njom na sudu, dobio samostalno starateljstvo nad decom, i odbio da plati bilo kakvu supružničku podršku.

Da li je Pjer Trudo odgojio sina Fidela Kastra?

Roditeljstvo Džastina Trudoa nije ozbiljno ispitivano u Kanadi, međutim, ova nova informacija koja se pojavila na Kubi bi to mogla promeniti.

Webtribune.rs