Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović platio je iz budžetske rezerve odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, što je iskorišteno za antisrpsku propagandu, piše Glas Srpske.

Prema odlukama donesenim 3. novembra, Izetbegović je dao gotovo 5.000 KM iz tekuće budžetske rezerve za ove namene, koje ne spadaju u hitne i vanredne niti predstavljaju bilo kakav projekat, pa je Savez logoraša u BiH dobio 3.000 KM, a Udruženje žena žrtava rata iz Sarajeva 1.800 KM.

Glas Srpske navodi da je isplata obrazložena kao pomoć za organizovanje putovanja u Hag s ciljem prisustva izricanju prvostepene presude generalu Mladiću.

Novac iz tekuće rezerve se, prema Zakonu o finansiranju institucija BiH, može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršteni u budžet, za finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika i kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Izetbegović je tri puta ove godine dao 21.500 KM iz budžetske rezerve za memorijale posvećene njegovom pokojnom ocu Aliji, a lani je za iste namjene dao 8.000 KM. Prema pisanju ovog lista, bošnjački član Predsedništva BiH je prošle godine potrošio 120.000 KM koje je imao na raspolaganju, tako što je novac podelio uglavnom bošnjačkim udruženjima proisteklim iz proteklog rata, iako kasu na nivou BiH puni i Republika Srpska.

Na te adrese otišlo je više od 53.000 KM, od čega je Institut za istraživanje zločina protiv čovečnosti iz Sarajeva dobio 20.000 KM za projekat „Muzej genocida – genocid nad Bošnjacima 1992/1995“ u okviru kojeg su izneseni falsifikovani podaci o žrtvama u proteklom ratu, a Srbija i Srbi optuženi za genocid u celoj BiH.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra nedopustivim da se na taj način zloupotrebljava novac poreskih obveznika iz cele BiH, pa time i iz Srpske.

– Izetbegović smatra da su u BiH žrtve samo pripadnici jednog, njegovog naroda, a da su druga dva na ovaj ili onaj način njih napadali – istakao je Prodanović, te poručio da zbog niza zloupotreba treba ukinuti mogućnost ovakvog trošenja budžetskog novca.

(SRNA)