U ponedeljak, 16. jula, obeleženo je 100 godina od ubistva Ruckog Cara Nikolaja II, njegove supruge Aleksandre, i njihovo petoro dece, Olge, Tatijane, Marije, Anastazije i Alekseja. Ali pogubljenje Romanovih nije potpuno uništilo krvnu liniju; njihovi savremeni rođaci uključuju članove britanske kraljevske porodice, uključujući princa Harija.

Suprug kraljice Elizabete princ Filip, povezan je sa Romanovima i preko scoje majke i sa preko oca. Preko njegovog oca, princa Andrusa od Grčke i Danske, Filip je praunuk Alekandre Romanov, supruge Nikolaja I i poslednja carica Rusije. Preko svoje majke, princeze Alis od Batenberga, Filip je takođe rođak ruske kraljevske porodice.Filipova deca i unuci, uključujući Viliam i Hari, stoga su povezani i sa Romanovima.

Zapravo, kada su pronađeni posmrtni ostaci dvoje dece za koje se smatra da su Marija i Aleksej Romanov u 2007. godini,  DNK Princa Filipa je korišćena da ih identifikuje, vest koja je otkrivena 2016. godine.

Da bi dodao još jednu britansku vezu sa ruskom imperijalnom porodicom, prvi Kraljičin prvi rođak, princ Majkl Kent, takođe je jedinstveno povezan sa Romanovima. On je unuk Velike vojvotkinje Elena Vladimirovne iz Rusije, koja je bila prva rođaka Nikolaja II.

Kraljica, princ Filip i svi njihovi potomci takođe su povezani sa Romanovima preko kraljice Viktorije, koja je bila baka Carice Alekandre. Aleksandrina majka bila je Viktorijina druga ćerka, princeza Alis. Kraljica Elizabeta je pra-pra-unuka kraljice Viktorije i princ Filip je pra-pra-unuk Viktorije.

U stvari, veza kraljice Viktorije sa Romanovima povezuje mnoge članove evropskih kraljevskih porodica sa osuđenim ruskim kraljevima. Viktorija je poznata kao baka Evrope jer su se deca udala u kraljevske porodice širom kontinenta.

Slično tome, s obzirom na to da su Nikolaj II i Aleksandra živeli u vreme kada je kraljevstvo gotovo isključivo oženjeno kraljevstvom, ruski kraljevi pronašli su put u brojne vladajuće porodice u 19. veku.

Pra-pra baka Kralja Konstantina II od Grčke, bila je, na primer, velika vojvotkinja Romanov, pa su i grčki kraljevi, uključujući i princezu Olimpiju, svi daleki rođaci porodice Romanov.

 

(townandcountrymag.com)