Rusija i Kina žele da “prekroje svetski poredak” i sve veća su pretnja bezbednosti Sjedinjenih Država i njihovih partnera – izjavio je zamenik šefa Pentagona za politička pitanja džon Rud.

On je nastupio pre komitetom Senata SAD za pitanja Oružanih snaga. I u nastavku rekao:

“Kina i Rusija teže i izmeni teritorijalnih granica. Danas se SAD suočavaju sa se složenijom situacijom u sferi bezbednosti, a glavni izazov našem procvatu i bezbednosti biće dugoročno suparništvo sa revizionističkim silama kakve su Kina i Rusija”.

Naravno, Rud nije propustio da ukaže:

„Takvo suparništvo iziskuje povećano finansiranje naših Oružanih snaga. Razmere izazova i pretnji samo će se povećavati”.

Kao eho došla je izjava generala Rori Robinson, šefa Severne komande Oružanih snaga SAD, da su najnovije ruske krstareće rakete sve veća pretnja zemljama Severne Amerike.

U nastupu pred istim komitetom Senata SAD, dodatno je precizirala:

„Te rakete su pretnja i zbog dometa koji imaju. Rusija posebnu pažnju poklanja krstarećim raketama koje su u stanju da ugroze celu Severnu Ameriku. Te rakete imaju veće domete od onoga što smo mogli da gledamo ranije. To je sve veća pretnja Severnoj Americi. Pogotovo stoga što je lansiranje tih raketa teško otkriti”.

Robinson je priznala da je sada verovatnoća da Rusija tim raketama udari po SAD veoma mala, ali je u nastavku ipak istakla:

„Mene brinu mogućnosti tih raketa jer mogu biti lansirane sa bombardera i pomornica sa mnogo većih rastojanja nego dosad i pritom probiti našu protivraketnu zaštitu. Moramo razraditi novu taktiku i metodiku odbrane od tih ruskih raketa. Zato nam je potreban dalji razvoj i radara i samih odbrambenih sistema”.