Naša planeta je neiscrpan izvor informacija i može se reći da krije brojne stvari za koje možda ranije niste znali o njoj, a ovo je lista nekih zanimljivosti:

1. Mont Everest nije najviša planina na svetu

Mont EverestFOTO: WIKIPEDIA
Mont Everest

Havajska Mauna Kea ima nadmorsku visinu 4205 metara, a najveći deo vulkana koji sačinjava ostrvo leži ispod nivoa mora. Ako se meri od samog podnožja, Mauna je visoka 10203 metra, što je više za 1355 metara od Mont Everesta, piše sajt Bright Side.

Mauna Kea je neaktivni štitasti vulkan. On je najviši od pet vulkana koji sačinjavaju ostrvo Havaji u istoimenom arhipelagu i američkoj saveznoj državi.

Na havajskom jeziku naziv vulkana znači „Bela planina“ što se odnosi na podatak da je vrh vulkana redovno prekriven snegom, iako postoje i teorije da ime vulkana potiče od izraza „Mauna-o-Wakea“ što bi značilo „planina božanstva Vakea“.

Na vrhu planine izgrađena je opservatorija, pa se zbog povoljnih klimatskih i vremenskih uslova i položaja smatra jednim od najboljih mesta za posmatranje svemira.

2. Zemljina atmosfera ima granicu

FOTO: WIKIPEDIA

Tzv. Karmanova linija je zamišljena visina Međunarodne vazduhoplovne federacije koja je prihvatila tu granicu kako bi definisala razgraničenje između Zemljine atmosfere i svemira. Iznad te linije se može govoriti o boravku ili letu u svemir.

Zbog veoma razređenog vazduha, tj. zbog gubitka aerodinamičke podrške, avionom se ne može leteti iznad ove visine. Iznad ove linije (granice) vladaju zakoni balistike, i kroz nju se kreću isključivo letelice na raketni pogon.

Zvanično je usvojeno da se Karmanova linija nalazi na visini 100 kilometara od površine mora.

3. Najsuvlje mesto na svetu se nalazi na Antarktiku

Iako je uvreženo mišljenje da je najsuvlje mesto na Zemlji Atakama pustinja u Čileu gde kiša nije pala stotinama godina, Mek Maduro suve doline na Antarktiku kišu nisu videle blizu dva miliona godina i na tom mestu vetrovi dostižu brzinu od oko 320 kilometara na sat.

4. Sveža voda čini samo tri odsto svih voda na svetu

Okeani i mora čine 97 posto vodenih površina na Zemlji, ali njihova slana voda nije za piće. Ostalih tri odsto se najviše nalazi u glečerima i u Bajkalskom jezeru.

5. Najstariji hram na svetu ima čak 12.000 godina

Jedan od monolita na nalazištuFOTO: WIKIPEDIA
Jedan od monolita na nalazištu

U Gobekli Tepeu, arheološkom nalazištu u Turskoj, gde se nalazi najstariji hram na svetu, istraživači su pronašli rezbarije na stubovima za koje veruju da datiraju oko 11-12.000 godina unazad kad je udar komete izazvao nagli pad temperature na Zemlji.

6. Mesec je nekada bio deo Zemlje

MesecFOTO: NASA SEAN SMITH / PROMO
Mesec

Švedski naučnici tvrde da se 4,36 milijardi godina ranije planeta Zemlja sudarila sa velikim objektom Tejom, što je dovelo do formiranja jedinog Zemljinog prirodnog satelita, Meseca.

7. Za 250 miliona godina kontinenti će se ujediniti

PangeaFOTO: WIKIPEDIA
Pangea

Poznato je da se Pangea, superkontinent, koji je postojao tokom palezoika i mezozoika, razdvojio na Lazuriku i Gondvanu, koje je delio okean Tetis, a onda su se te dve celine dalje delile na današnje kontinente. Naučnici smatraju da će doći do spajanja kontinenata za oko 250-300 miliona godina i da će Pangea da oživi i zvaće se Pangea Ultima.

8. Većina naše planete je uvek u mraku

ZemljaFOTO: WIKIPEDIA
Zemlja

Kao što znamo okeani i mora čine oko 70 posto površine naše planete. Sunčeva svetlost dopire do 200 metara ispod površine vode, pa je tako ostatak vode uvek u mraku, što ukazuje da je naša planeta većim delom u mraku.

9. Jednoćelijski organizam je prouzrokovao „Veliko izumiranje“

Naučnici iz Tehnološkog instituta u Masačusetsu su izneli teoriju kako je masovno izumiranje u vodama širom sveta pre 252 miliona godina prouzrokovala bakterija (Methanosarcina) koja je jednostavno „procvetala“ i dovela do izumiranja čak 90 odsto živog sveta u vodama.

10. Države koje su susedi mogu da imaju vremensku razliku veću od 24 sata

Iako je amrička Samoa udaljena svega 2000 kilometara od Linijskih ostrva (grupa od 12 atola južno od Havaja), koji su deo Kiribata, vremenska razlika između njih je čak 25 sati.

 

Izvor: Blic.rs