Vreća u kojoj su se nalazile 54 ljudske šake pronađena je bačena nedlako od reke kod Habarovska na delekom istoku Rusije. Vreća je završila na malom ostrvu usred reke Amur, nedaleko od granice sa Kinom.

Policija je objavila da su ostaci odneti na forenzičko ispitivanje u laboratoriju u Habarovsku, kao i da najverovantije nisu posledica delovanja kriminalaca. Šake su odvojene od neindentifikovanih tela, piše Dejli Mejl.

Prema navodima iz istrage, šake su odvojne od tela kako bi se sačuvali otisci prstiju u slučaju da se pojavi potreba za kasnijom naknadnom idetifikacijom tela. Policija sada „vrši provere i ispituje sve moguće okolnosti događaja“.

Prvobitne spekulacije su pretpostavljale da bi odsecanje šaka moglo biti delo manijakalnog ubice ili da iza slučaja, možda, stoji međunarodni organizovani kriminal.

Po drugoj teoriji, šake su odsečene kako bi se sakrio identitet žrtava ubijenih zbog trgovine organima. U tom kontekstu su pominjane japanske Jakuze, kao i kineska mafija, piše Sajbirijen Tajms.

Najnovije tvrdnje, da odsečene šake nisu i vezi sa kriminalom, pobudile su nevericu javnosti i sumnje da je u pitanju zataškavanje slučaja.