Tribina „Istina o MMR vakcini i vakcinaciji“ u Beogradu više puta je prekinuta jer su se iz publike javili protivnici obavezne vakcinacije dece, piše “Blic”.

Kako navode, oni su tvrdili da „male boginje nisu virus“, da se „od MMR-a se umire“, kao i da “vakcine ne proverava niko, a one izazivaju autizam kod dece“.

Snežana Terzić iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju tražila je da epidemiolog Predrag Kon potpiše da će „materijalno da odgovara ako nešto krene po zlu“.

Doktor Kon je na to rekao da će potpisati da na njegovu etičku i moralnu odgovornost roditelji vakcinišu decu, a što se materijalne tiče da nije u mogućnosti.

Potom je se za reč tokom tribine u svečanoj sali Opštine Stari Grad javio još jedan građanin koji je rekao da “male boginje kao virus ne postoje, to ste vi izmislili”.

Na tvrdnje onih koji su protiv vakcina da se u medijima „diže fama oko bolesti, koja je blaga“, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj dr Srđa Janković rekao da nikakva fama ne postoji već obaveštavanje javnosti o opasnosti“.

“Male boginje su bolest od koje se umire, ne znam zašto ne biste sprečili smrt jednog deteta”, rekao je on.

Pažnju na tribini okupirala je i majka autističnog deteta, po zanimanju pedijatrijska sestra, koja duboko veruje da autizam izaziva vakcina.

Za reč se iz publike javila i žena koja je rekla da je majka autističnog deteta, a koja duboko veruje da vakcina izaziva autizam.

“Niko ne proverava kvalitet vakcine, nemamo referentne ustanove za tu proveru. Ništa ne radi Agencija za lekove, samo potpiše ako je politički dobro. Ja sam davala deci vakcinu, ja sam verovala u nauku, u državu u sve, a sada nema šanse da me neko natera da ponovo vakcinišem svoje dete”, rekla je ona, na šta je doctor Kon odgovorio:

„Vakcina ne može da bude registrovana, ako nije proverena“.

Od početka oktobra do danas u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica registrovan je 51 slučaj malih boginja. 

Najmlađa obolela osoba je stara tri meseca, najstarija ima 43 godine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a kako navode, većina obolelih osoba 94 odsto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji cele Republike u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u Srbiji.