Limun je jedan od najkorisnijih plodova, sa širokim nizom primene.

Čini se da je voda sa limunom, limunada ili čaj od limuna osnovni sastojak u svakom detoksikacionom receptu. Međutim, možda ne znate da ceđenjem limuna, gubite toliko korisnih jedinjenja.

Danas ćemo vam pokazati da zamrzavanjem, možete sačuvati većinu njegovih prednosti!

Naime, limunova kora ima ogromnu količinu zdravstvenih beneficija, kao što je snižavanje holesterola, poboljšanje imunog sistema, pa čak i prevenciju raka.

Osim toga, kora od limuna ima antimikrobna svojstva koja je u stanju da štiti organizam od bakterijskih i gljivičnih infekcija, unutrašnjih parazita i crva.

Tekst se odnosi samo na organski limun ali ne i na limun čija je kora tretirana hemikalijama za sprečavanje truljenja.

Limun može ponuditi brojne zdravstvene koristi, uključujući:

  • Sprečava upale
  • Astmu
  • Reguliše visok krvni pritisak
  • Ubija štetne bakterije
  • Jača imuni sistem
  • Smanjuje rizik od srčanog udara
  • Vrši detoksikaciju bubrega i jetre
  • Smanjuje depresiju i stres
  • Dobar je u borbi protiv raka

Veza limuna i oboljenja raka

Osim vitamina C koji se nalazi u limunovom soku, što je već dobro poznata alternativa lečenja protiv raka, limunova kora takođe može da obezbedi niz pogodnosti a to je da  iskoreni toksine iz vašeg tela.

Brojne studije su otkrile da ekstrakt limuna efikasno ubija maligne ćelije kod različitih vrsta kancera, kao što je rak pluća, kancer dojke, debelog creva. Neki od njih takođe navode da limun može biti još efikasniji od hemoterapije, a pritom deluje na bezbedan i zdrav način.

Naime, istraživanja pokazuju da terapija ekstrakta limuna ima rezultat samo na maligne ćelije a da pritom ne utiče na zdrave ćelije.

Kora od limuna je veoma korisna. Ona sadrži 5 do 10 puta više vitamina nego sam limunov sok.

Zapravo, dr Marilin Glenvil, nutricionista i stručnjak za zdravlje žena, kaže da konzumacija raznih kora od plodaova su itekako korisna za naše zdravlje.

 “Većina antioksidanata sadržanih u voću se nalazi  više unutar kore nego u  samoj pulpi.”

Štaviše, ona dodaje:

“Bolje je napraviti frape od soka, jer možete popiti sve, uključujući i koru, ne odbacujući ništa u pogledu sadržaja hranljivih sastojaka”.

Međutim, pošto agrumi imaju vrlo gorak ukus, oni ne mogu biti najbolja opcija za frape. U stvari, mi ćemo vam pokazati da postoji način da izvučete maksimum iz limuna, a to je da ga jednostavno zamrznete!

U početku, morate da operete i dezinfikujete voće sa malo jabukovog sirćeta isperete i osušite.

Stavite ga u zamrzivač i ostavite preko noći. Kada se u potpunosti stegne, izvadite iz frižidera i izrendajte, koru, pulpu i semenke.

Tako zamrznuta limunova kora može da se doda supi, jogurtu, pastama, sosevima, salatama, sladoledu, frapeu, soku ili čaju i svim vrstama jela, jer će obezbediti zaista poseban ukus!