Institut Torlak dostavio je laboratorijsku potvrdu slučajeva malih boginja kod četiri osobe sa prebivalištem na teritoriji Grada Beograda. Od početka oktobra 2017. godine na teritoriji Republike Srbije, registrovana su ukupno 64 slučaja malih boginja

Najmlađa obolela osoba je uzrasta tri meseca, a najstarija 48 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnoj grupi starijih od 20 godina. 

Većina obolelih osoba je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Institut Torlak dostavio je laboratorijsku potvrdu slučajeva malih boginja kod četiri osobe sa prebivalištem na teritoriji Grada Beograda, za koje je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd dostavio prijavu sumnje.

Obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta. Dve obolele osobe su u uzrasnoj grupi mlađih od pet godina, dok su preostale dve obolele osobe starije od 20 godina. Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Svi oboleli su hospitalizovani na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ‘Dr Vukan Čupić’, odnosno na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u saopštenju.

U skladu sa preporukama „Batuta“ na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonosti, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

(BkTvNews)