Mongolija je u strahu od epidemije, pošto je otkriveno da je dvoje ruskih turista umrlo od veoma zarazne bolesti za koju se sumnja da je bubonska kuga, poznata i kao crna smrt.

Medicinsko osoblje je u zaštitnim odelima ušlo u avion koji je sleteo u mongolsku prestonicu Ulan Bator kako bi sprečilo putnike iz zaraženog regiona da uđu u grad. Jedanaest putnika je stavljeno u karantin u obližnjoj bolnici.– Prelimirnarni testovi pokazuju da je bubonska kuga verovatno uzrok smrti dvoje ljudi. Proglasili smo karantin na neodređeno vreme – saopštile su mongolske vlasti.

Veruje se da su turisti, muž i žena koji su došli iz Sibira, zaraženi kad su jeli meso divljači, a procena je da su došli u kontakt sa 158 ljudi pre nego što su umrli. Svi oni su stavljeni u karantin.

Muški turista, nazvan u izveštaju „građanin T“, umro je 27. aprila, a njegova supruga, koja je bila trudna, tri dana kasnije.

Verovatni izvor zaraze su mrmoti, javlja Russia Today. Ovi glodari često nose jednu od najsmrtonosnijih formi kuge, koja se na ljude prenosi ujedom buve ili jedenjem zaraženog mesa.

– Uprkos činjenici da je jedenje mrmota zabranjeno, građanin T je lovio mrmote. On je jeo meso, jela ga je i njegova žena, i sad su mrtvi – rekao je dr Corbadrak, direktor Nacionalnog centra za zoonotsku dermatologiju i medicinu Mongolije.

Iza supružnika je ostalo četvoro dece.

Crna smrt je u Srednjem veku izbrisala trećinu stanovništva Evrope, ali danas ju je moguće lečiti antibioticima. Bez lečenja, međutim, ova bolest može da ubije čoveka za 24 sata.